JAM was founded in 2017. as one of 123 Members of Junior Achievement Worldwide

Innovation camp

The JA Innovation Camp is an intense experience for the students!

Click Here

Teacher’s training

The key drivers of sustainability are quality teacher training and partnerships with education authorities and government in particular.

Click Here

Company Programme

Launched in 1919, our JA Company Programme offers students aged 15-18 the opportunity to learn how to move a business idea from concept to reality.

Click Here

„Чоко Пробио“– најдобра Џуниор Ачивмент ученичка компанија патува на Европски натпревар во Италија!

Победник на националниот натпревар на ученички компании за учебната 2023/2024 година организиран од Џуниор Ачивмент Македонија е  ”Чоко Пробио“ од средното училиште СОУ „Ѓорче Петров“ од Прилеп е ученичка компанија која со својот производ чоколадо со пробитик, ја импесионираше жири комисијата. Нивната идеја се состои од производство и продажба на пробиотички чоколади произведено со оригинална […]

Гала Настанот Претприемничките Sвезди ќе го „осветлат“ Скопје

Денеска ќе се одржи Гала настанот кој ќе го одбележи проектот „Visegrad Entrepreneurial Stars“, финансиран од Вишеградскиот Фонд. Настанот ќе се случи во Едукативниот Центар М6 во Скопје. На настанот ќе се презентираат резултати од проектот со вклученост на 6 партнери: Џуниор Ачивмент Македонија, Институтот за одржливост ЕКОС Скопје, Џуниор Ачивмент Полска, Џуниор Ачивмент Словачка, […]

Gala Event – Visegrad Entrepreneurial Stars

Today we are hosting a Gala event at the M6 Educational Center in Skopje to present the progress and results of the Visegrad Entrepreneurial Stars project supported by the Visegrad Fund. The results of the project, which involved 6 partners, were presented at the event: The e-book with 15 best case studies was also presented, […]

Гала настан – Visegrad Entrepreneurial Stars

Денеска сме домаќини на Гала настан во Едукативниот центар М6 во Скопје за да го прикажеме напредокот и резултатите од проектот Visegrad Entrepreneurial Stars, поддржан од Вишеградскиот Фонд. На настанот се презентира резултатите од проектот со вклученост на 6 партнери: На настанот исто така се промовираше и е-книгата со 15 најдобри студии на случај како […]

Open job position – Project Coordinator

Junior Achievement Macedonia (JA Macedonia) is one of the member nations in the global net of JA Worldwide and a member of JA Europe. Junior Achievement Worldwide is the world’s largest organization dedicated to educating students about work readiness, entrepreneurship and financial literacy through experiential, hands-on programs.  10 million students are participating in Junior Achievement programs […]

Visegrad Entrepreneurial Stars – GYRO HOUSE

We proudly present Visegrad Entrepreneurial Stars from the Macedonian City of Skopje, Mr. Kristijan Ugrinovski, founder of GYRO HOUSE – Skopje. MEET YOUR LOCAL BUSINESS MODEL! Kristijan Ugrinovski is young inspiring entrepreneur, founder of fast food restaurant GYRO HOUSE – Skopje. Gyro House Skopje is a story of determination, innovation, and business planning in details. […]

Visegrad Entrepreneurial Stars – April22

We proudly present Visegrad Entrepreneurial Stars from the Macedonian City of Skopje, Ms. Sanja Lazarevska, founder of April22! MEET YOUR LOCAL BUSINESS MODEL! Sanja Lazarevska is young inspiring woman who explored the intersection of tradition, innovation and sustainability, showcasing the potential for a positive impact on the fashion industry and the community. She shares her […]

Teacher Dissemination Training – 12 March 2024

Another milestone achieved in our Entrepreneurial Stars project funded by the Visegrad+ Fund!Proud to have successfully completed our Teacher Dissemination Training on 12 of March 2024 in Skopje, empowering educators from N.Macedonia to impact their students that business success is possible in their country. Together, we’re igniting a passion for entrepreneurship in the next generation […]

Обука за обучувачи во Софија, Бугарија 21-23 февруари 2024 г.

Тимот на Џуниор Ачивмент Македонија, во рамки на проектот “Panda Labs Achievers: Youth for a Just Energy Transition (PLAYJET)” учествуваше на обуката за обучувачи во Софија, Бугарија. Голема благодарност до нашите домаќини ЏА Бугарија и WWF Бугарија, како и останатите партнери во проектот, WWF Адриа Србија и Еко тим од Црна Гора. Проектот Panda Labs […]

Oбука за наставници 28-29 февруари – хотел Капри, Битола

Имајќи ја предвид состојбата во светот и последиците од климатските промени, обуката има за цел да се зголеми знаењето за климатските промени и предизвиците поврзани со праведна транзиција, кај наставниците од средните училишта од битолскиот регион. Преку иновативен едукативен пакет, кој вклучува посветена интерактивна онлајн програма за климатски промени и праведна транзиција, онлајн простор за […]

Open job position – Project Coordinator

Junior Achievement Macedonia (JA Macedonia) is one of the member nations in the global net of JA Worldwide and a member of JA Europe. Junior Achievement Worldwide is the world’s largest organization dedicated to educating students about work readiness, entrepreneurship and financial literacy through experiential, hands-on programs.  10 million students are participating in Junior Achievement programs […]

Избор за наставник на годината учебна 2023/2024 година

Наставник на годината е награда што ја доделува организацијата Џуниор Ачивмент Македонија на еден наставник-ментор на ученичка компанија, за неговите заложби во промоција на претприемничко образование, изразена страст во работата со своите ученици и јасен претприемнички став. Сите наставници кои се дел од програмата на Џуниор Ачивмент, можат да бидат номинирани за избор на наставник-ментор […]

Избор на најпретприемничко училиште за учебната2023/2024 година

Оваа учебна 2023/2024 година, повторно сакаме да ја препознаеме и наградиме работата на сите оние кои се вклучени во програмите на Џуниор Ачивмент Македонија и да избереме најпретприемничкото училиште. За таа цел распишуваме конкурс за избор. Кој може да учествува на конкурсот? На конкурсот може да учествуваат сите средни училишта, во кои се спроведува Програмата […]

Open job position – Program Coordinator

Junior Achievement Macedonia (JA Macedonia) is one of the member nations in the global net of JA Worldwide and a member of JA Europe. Junior Achievement Worldwide is the world’s largest organization dedicated to educating students about work readiness, entrepreneurship and financial literacy through experiential, hands-on programs.  10 million students are participating in Junior Achievement […]

Глобална лидерска конференција (GLC)- Бангкок, Тајланд

Џуниор Ачивмент Македонија беше дел од Глобалната лидерска конференција на Џуниор Ачивмент (JA Global Leadership Conference) која се одржа во Бангкок од 13 до 17 ноември 2023г., во организација на Junior Achievement Thailand и JA Asia Pacific. Стотици претставници од организациите на Џуниор Ачивмент ширум светот беа собрани на едно место со цел изнаоѓање на […]

ПОКАНА за учество на јавен повик 2/ПОМ/2023/ЏА за подготовка и спроведување обуки наменети за граѓански организации  

Џуниор Ачивмент Македонија ги поканува сите заинтересирани правни лица да учествуваат во отворениот повик за подготовка и спроведување на 4 (четири) дво-дневни обуки наменети за поддршка на организациите, корисници на грантови [1] за имплементација на младински иницијативи во рамки на проектот „Потпри се на младите“. Обуките имаат за цел да обезбедат правилно управување и успешно […]

Visegrad Entrepreneurial Stars – SupclubOhrid

We proudly present Visegrad Entrepreneurial Stars from the Macedonian City of Ohrid, Ms. Ivona Veljanoska and Mr. Vlade Veljanoski, founders of SupclubOhrid! They share their secrets of success and try to inspire other young people to follow their steps and open up businesses in their own countries! We are preparing Business Case Studies, so youngsters […]

Visegrad Entrepreneurial Stars – ŠÉFKUCHAŘ

Představujeme vám naši první Visegrad Entrepreneurial Star z České republiky, Jana Knedlu, šéfkuchaře restaurace Papilio. Naše Stars sdílejí svá tajemství úspěchu a snaží se inspirovat ostatní mladé lidi, aby je následovali! Připravujeme případové studie, aby se mladí lidé mohli poučit z podnikatelských zkušeností ostatních. Projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím […]

Visegrad Entrepreneurial Stars – FRUSACK

Představujeme vám další Entrepreneurial Star z České republiky, Hanu Fořtovou, spoluzakladatelku společnosti FRUSACK. Naše Stars sdílí svá tajemství úspěchu i neúspěchu a snaží se inspirovat ostatní mladé lidi, aby je následovali! Projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z International Visegrad Fund. Posláním fondu je prosazovat myšlenky udržitelné regionální […]

Visegrad Entrepreneurial Stars – SPOLUZAKLADATEL

Představujeme vám další Entrepreneurial Star z České republiky, Václava Gregora, spoluzakladatele společnosti Soulmates Ventures. Naše Stars sdílí svá tajemství úspěchu a snaží se inspirovat ostatní mladé lidi, aby je následovali! Projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z International Visegrad Fund. Posláním fondu je prosazovat myšlenky udržitelné regionální spolupráce […]

Teacher Dissemination Training – JA Czech

Cílem projektu Enterpreneurial Stars je sdílet příběhy českých podnikatelů, jejich úspěchy i pády a inspirovat ostatní mladé lidi, aby je následovali! Projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z International Visegrad Fund. Posláním fondu je prosazovat myšlenky udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě. Připravujeme případové studie, aby se mladí […]

Панда лабс џуниор за праведна транзиција – Округла маса и социо-економски совет

Учениците вклучени во Панда лабс џуниор за праведна транзиција, беа дел од симулација на економско-социјален совет и тркалезна маса.  Низ истражување и тимска работа, младите бараа решенија и предлагаа активности, преку кои можат да се вклучат во процесот на праведна транзиција во нивната заедница. На тркалезната маса, каде учествуваа и претставници од општина Струга, ЕКОС […]

Visegrad Entrepreneurial Stars – Munch

Visegrádi Vállalkozói Csillagok! A Visegrad Entrepreneurial Stars program fő célja az, hogy kiemelje a visegrádi országokban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és Észak-Macedóniában működő sikeres vállalkozók történeteit, és ezáltal inspiráló környezetet teremtsen a vállalkozói szellem fejlesztéséhez a V4-országok és Észak-Macedónia fiataljai körében. A program során három vállalkozás kerül bemutatásra. A Visegrádi Vállalkozói Csillagok büszkén mutatja be […]

„Од идеја до реален бизнис“ – 23-25 август 2023

Обуката за средношколци во Охрид се одржа и оваа година како круна на Џуниор Ачивмент активностите кои се случија во учебна 2022/2023та година! Од 23ти до 25ти август во Охрид,  нашите ученици и наставници беа дел од обука во која беа опфатени најразлични содржина кои им дадоа можност да ги прошират своите знаења и да слушнат нешто […]

Програма за Проектен Менаџмент – јануари 2022 – август 2023

Како нова компонента во рамки на Програмата за ученички компании, ЏА Македонија го вклучи и модулот за проектен менаџмент, достапен за сите ученици вклучени во нашите активности. Од јануари 2022 до август 2023 година се вклучија над 600 ученици, а речиси 40 наставници беа обучени за Раководење со проектен циклус. Програмата поттикнува на размислување и […]

ПОКАНА за учество на јавен повик 1/ПОМ/2023/ЏА за подготовка и спроведување обуки наменети за граѓански организации – Потпри се на младите

Џуниор Ачивмент Македонија ги поканува сите заинтересирани правни лица да учествуваат во отворениот повик за подготовка и спроведување на 4 (четири) дво-дневни обуки наменети за поддршка на организациите, корисници на грантови [1] за имплементација на младински иницијативи во рамки на проектот „Потпри се на младите“. Обуките имаат за цел да обезбедат правилно управување и успешно […]

JA activities prepare high school students for the future 

Jovana Sekova, student from high school “Dimitrija Chupovski” from Veles, reflects on her experience with the JA program and activities. Jovana Sekova, student in the vocational high school “Dimitrija Chupovski” in Veles, has been involved in the JA student Company program since the academic year 2021/2022. After being part of the Best Student Company of the Year National […]

Student Company MP Settings cares about cyclists’ safety

By utilizing the knowledge gained within the Company program and during classes, the student company MP Settings offers a solution for all cyclists. Being a participant in traffic as a cyclist requires responsibility, attention, and respect for the traffic signals. Traffic accidents are becoming more common, and cyclists usually utilize the old method of using […]

“InnoVax” – наши претставници на GEN-E 2023 – 11-14 јули, Истанбул, Турција

Победниците на Националниот натпревар на УК „InnoVax” од СЕПТУ Михајло Пупин од Скопје, ја претставија својата бизнис идеја пред широката публика за време на Gen-E, најголемиот настан во Европа за прослава на претприемништвото и достигнувањата на европската младина, кој годинава се оддржа во Истанбул, Турција од 11-14 јули. Натпреварот собра над 800 млади претприемачи, нивните […]

СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани – наградени со TES Award за време на Gen-E 2023, Истанбул Турција

Победниците на наградите за претприемничко училиште за 2023 година, меѓу кои и најпретприемничкото училиште во програмите на ЏА Македонија за 2022 година, СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани се собраа во Истанбул за време на Gen-E 2023! Наградата е годишно признание за извонредните основни и средни училишта кои се залагаат за претприемничко образование во рамки на […]