Category: Events and News

Успешна реализација на мобилноста-двонеделна пракса 1-15 септември 2021 во рамки на проектот поддржан од ЕРАЗМУС-Програма за хотелска пракса (ПХП): Добијте квалификација на време! 

Практичната пракса во Бугарија се спроведе во периодот 1-15 септември 2021 година во хотел во близина на Балчик, Бугарија.  Проектот го спроведе  Џуниор Ачивмент Македонија во конзорциум на училиштата: СУГС Лазар Танев, Скопје; СОУ Ванчо Питошески од Охрид и СОУ Наум Наумовски Борче од Крушево, а во поддршка од организацијата домаќин, Бугарски младински форум од […]

BY Leap – Регионална конференција за вмрежување на граѓански организации- 8-10 септември 2021

Џуниор Ачивмент Македонија беше дел од регионалната конференција во рамки на проектот BY Leap-  „Балкански млади: поврзување на едукацијата, способностите и партнерскиот потенцијал во регионалните практики за вработување“, која се одржа од 8-10 септември во Подгорица Црна Гора. Преку тим билдинг активности, панел дискусии и простор за вмрежување и споделување контакти, претставници на граѓански организации […]

Почеток на мобилноста-двонеделна пракса 2-15 септември 2021 во рамки на проектот поддржан од ЕРАЗМУС-Програма за хотелска пракса (ПХП): Добијте квалификација на време! 

Започна двонеделната пракса во Бугарија за 15 ученици од средни училишта од Скопје, Крушево и Охрид. Како дел од посетата на Софија учениците имаа можност да се запознаат со знаменитостите и историските наследства на Софија од создавањето на градот до денес, со организиран водич, како и да слушнат дел бизнис претставници кои  им презентираа дел […]

ПОДДРЖЕТЕ ГО НАШИОТ ПРЕTСТАВНИК НА ЕВРОПСКИОТ НАТПРЕВАР НА УЧЕНИЧКИ КОМПАНИИ 2021!

Оваа година, сите ученички комании кои се натпреваруваат на Европскиот натпревар за ученички компании имаат можност покрај бројните награди од партнерите да се натпреварауваат и за т.н. Public Choice Award –  награда кој аму се врачува на тимот кој кој ќе освои најмогу гласови од публиката во периодот од 29ти јуни до 13ти јули 2021. […]

Почеток- Генерација-Е 29 јуни 2021 

Започна најголемиот Европски фестивал за претприемиштво Генерација-Е кој го прославува претприемништвото и достигнувањата на младите, собирајќи илјадници млади претприемачи кои ќе ги споделат своите бизнис идеи и ќе се натпреваруваат за титулите „Најдобра ученичка компанија“ и „Најдобар старт-ап“на годината или некоја друга вредна награда од спонзорите.   За повеќе информации – https://gen-e.eu

Генерација-Е – Најголемиот европски фестивал за претприемништво 29 јуни – 15 јули 2021 

Европскиот натпревар на ученички компании и Европскиот предизвик за претпријатија 2021 се спојуваат во најголемиот онлајн фестивал за претприемништво насловен Генерација- Е  организиран од Џуниор Ачивмент Европа и Џуниор Ачивмент Литванија.   Придружете ни се од 29 јуни до 15 јули да ги прославиме достигнувањата на нашиот тим и останатите млади во мрежата на овој […]

Средба со победникот на конкурсот за Етичка дилема – 28.06.2021 

Остварена уште една успешна средба!   Овој пат во СЕПУГС Васил Антевски Дрен со победникот на конкурсот за Етичка дилема Давид Арсовски ученик во втора година!  Благодарност до училиштето за поддршката и учеството во нашите програми.   Се надеваме на успешна соработка во иднина! 

Обука за наставници на тема Дигитален маркетинг- 21,22,24 јуни 2021 

На 25 наставници од 15 средни училишта од Велес, Гостивар, Кочани, Македонски Брод, Тетово, Охрид, Прилеп, Скопје и Струмица им беа дадени насоки како да го интегрираат дигиталниот маркетинг во маркетинг планот на Ученичките компании. Низ тридневната обука ги водеше обучувач Марија Манева, експерт во областа.  Наставниците кои беа дел од обуката го збогатија своето […]

Nxënësit e shkollës së mesme nga Velesi dhe ideja e tyre e biznesit për filtër për pastrim janë fituesit e garës së Junior Achievement 

Ekipi Win nga shkolla e mesme profesionale “Dimitrija Çupovski” nga Velesi, ofroi një filtër inovativ për pastrimin e ujit natyror, i destinuar për rekreacion në natyrë në një situatë ku nuk ka qasje në ujë të pijshëm. Filtri “Up-grade“ i eliminon mikrobet që gjenden në ujin e lumit, liqenit ose në ujin e shiut dhe […]

Средношколци од Велес и нивната бизнис идеја за филтер за прочистување се победници на седмиот Камп на иновации 

Тимот Вин од средното стручно училиште „Димитрија Чуповски“ од Велес, понуди иновативен филтер за прочистување на природна вода, наменет при рекреација во природа во ситуација каде нема пристап до вода за пиење. „Up-grade“ филтерот ги елиминира микробите што се наоѓаат во водата од реката, езерото или дождовната вода и ја прочистува од био-контаминација и бактерии. […]