Category: Events and News

СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани – наградени со TES Award за време на Gen-E 2023, Истанбул Турција

Победниците на наградите за претприемничко училиште за 2023 година, меѓу кои и најпретприемничкото училиште во програмите на ЏА Македонија за 2022 година, СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани се собраа во Истанбул за време на Gen-E 2023! Наградата е годишно признание за извонредните основни и средни училишта кои се залагаат за претприемничко образование во рамки на […]

Вмрежување на младите – Панда лабс џуниор за праведна транзиција

Во рамки на Панда лабс џуниор за праведна транзиција, Џуниор Ачивмент Македонија организираше средба за вмрежување меѓу ученици од средните училишта од Битола и невладини организации од нивниот град. Претставници на организациите Сфера Интернационал и Ротари клубот Широк сокак, на учениците им ги претставија своите активности и бројните можности кои се отворени за младите од […]

Со модели на успешни претприемачи кон премостување на образовниот јаз во претприемништвото

[Прага, 21 јуни 2023 година] – Проектот Вишеградски претприемачки ѕвезди, финансиран од Фондот на Вишеград, со гордост ја објавува Работилницата за развој на деловни студии на случај за петнаесет наставници и професори од средните училишта и универзитетите. Оваа обука означува значајна пресвртница за проектот кон постигнување на посакуваните резултати за поттикнување на претприемничкото образование и […]

Втора Регионална конференција, во рамки на проектот „Панда лабс џуниор за праведна транзиција“

Од 14 до 17 јуни 2023 година, ЏА Македонија беше домаќин на втората Регионална конференција, во рамки на проектот „Панда лабс џуниор за праведна транзиција“. Учесници на настанот беа ученици, наставници и претставници на партнерските организации од С. Македонија, Србија, Црна Гора и Бугарија. Конференцијата беше посветена на активности, заклучоци и препораки, кои произлегоа од […]

Работилница „Како до совршено CV?- со Алумни клубот на Џуниор Ачивмент Македонија

Џуниор Ачивмент Македонија Алумни одржа работилница „Како до совршено CV?“,  на која се претставија најдобрите начини како да се напише CV и да се претстават сите вештини и знаења во еден документ. На присутните им беше претставено како со употреба на Europass и без многу труд да креираат совршено CV, но и мотивационо писмо. Исто […]

Се одржа националниот натпревар на најдобри ученички компании! – 10-12 мај 2023

Од 10 до 12 мај во Струга се одржа шестиот по ред Национален натпревар за најдобри ученички компании. На натпреварот учество земаа 116 средношколци, вклучени во 25 ученички компании од Берово, Битола, Велес, Гевгелија, Гостивар, Кочани, Куманово, Македонски Брод, Охрид, Прилеп, Ресен, Скопје, Струмица и Тетово. Националниот натпревар е завршен настан на кој ученици од […]

Соработка со Агенција за поддршка на претприемништвото на РСМ за поддршка на нашата програма за претприемничко учење

Трета година по ред Агенцијата за поддршка на претприемништвото во РСМ ја поддржа ЏА Македонија во реализација на програмата за претприемничко образование и натпреварот за најдобри ученички компании во учебна 2022/2023 година, што е во согласност со нивната заложба за поддршка на претприемништвото, конкурентноста и иновативноста во нашата држава. За време на натпреварот кој се […]

„Студентско модно шоу – Кукли што зборуваат“ – успешна приказна за управување со проекти

По спроведувањето на Програмата за управување со проекти во рамките на активностите на Ученичката компанија, Снежана Бошковска, наставник од гимназијата Никола Карев од Скопје, беше мотивирана да организира и реализира проектна активност со своите ученици, следејќи ги чекорите опишани во модулот за управување со проекти. „Модулот за управување со проекти ме инспирираше да се обидам […]

Благодарност до Шпаркасе Банка АД Скопје

Благодарност до Шпаркасе Банка АД Скопје која продолжува да ги препознава и поддржува нашите напори да се подигне свеста за важноста на програмите за едукација за претприемништво и ракување со парите додека младите се сеуште во средно образование. Учениците имаа можност да слушнат за едукативната подршка на тема развој на бизнис идеи, анализа на пазарот […]

Камп на иновации – 10-12 Април 2023, Струга

Џуниор Ачивмент Македонија на 10-12 март 2023, организираше Камп на иновации – натпревар во претприемнички вештини за ученици од 5 средни училишта од Битола. Кампот на иновации е креативен настан во кој учениците учат како да работат во тим, како да ги претворат своите идеи во акција и како да изготват конечен концепт. На учениците […]