JAM was founded in 2017. as one of 123 Members of Junior Achievement Worldwide

Innovation camp

The JA Innovation Camp is an intense experience for the students!

Click Here

Teacher’s training

The key drivers of sustainability are quality teacher training and partnerships with education authorities and government in particular.

Click Here

Company Programme

Launched in 1919, our JA Company Programme offers students aged 15-18 the opportunity to learn how to move a business idea from concept to reality.

Click Here

Регионална конференција во Софија – Панда лабс џуниор за праведна транзиција

Џуниор Ачивмент Македонија, во придружба на ученици и наставници вклучени во Панда лабс џуниор за праведна транзиција и заедно со над 50 учесници од Србија, Црна Гора и Бугарија, учествуваа на Регионалната конференција во Софија. Вмрежување на младите, размена на знаења и искуства за климатските промени, праведната транзиција и зеленото претприемништво.

Обука за наставници 28-29 Ноември 2022 год.

Група наставници вклучени во програмите Џуниор Ачивмент Македонија беа дел од дополнителна обука за спроведување на програмата Ученичка компанија на 28-29 октомври 2022 год. Продолжуваме со активно градење капацитети за работа во ученичките компании и соработка со училиштата! Повеќе фотографии од обуката може да видите на следниот линк https://www.facebook.com/JuniorAchievementMacedonia/posts/pfbid035dPmjgU5bpu5jRzqStd8T9aJ7yodey293VUW11Lbm68LLJxbfNeARKFmRH7bp4wCl

Меморандум за соработка со општина Струмица – 28 ноември 2022 год.

Џуниор Ачивмент Македонија и општина Струмица отпочнаа заедничката соработка, која беше официјализирана со потпишувањето на Меморандум за соработка на 28.11.2022. Со овој меморандум се отвараат можности за заеднички иницијативи и соработки кои ќе влијаат за подобро и иновативно учење за младите во општина Струмица.

Меморандум за соработка со Факултет за земјоделски науки и храна – 23 ноември 2022 год.

Џуниор Ачивмент Македонија и Факултетот за земјоделски науки и храна потпишаа Меморандум за соработка на 23.11.2022. Започнуваме нови соработки со која ќе им овозможиме на учениците стекнување на нови вештини и способности, повеќе можности за нивно надградување и остварување на заеднички интереси и проекти.

International Pitch Battle – 11 ноември 2022 год.

Уште еден голем успех во семејството на Џуниор Ачивмент Македонија! Нашите InnoPazio (ученичка компанија од гиманзија Раде Јовчевски Корчагин) и нивната наставничка  Татјана Голчева, се најдоа помеѓу првите  пет финалисти на виртуелниот натпревар International Pitch Battle, организиран од Џуниор Ачивмент Литванија.

Покана за учество на јавен повик 3/ПОМ/2022/ЏА за изработка на прилагодена програма за еднодневна обука наменета за младите од руралните средини во областа на претприемништво, (само)вработување, развој на план за (социјален) бизнис и нејзино спроведување 

Џуниор Ачивмент Македонија ги поканува сите заинтересирани физички лица да учествуваат во отворениот повик за изработка на прилагодена програма за еднодневна обука наменета за младите од руралните средини во областа на претприемништво, (само)вработување, развој на план за (социјален) бизнис и нејзино спроведување. Предложената обука е согласно заклучоците од спроведеното теренско истражување направено во рамки на […]

5 години постоење на Џуниор Ачивмент Македонија!

Во месецот посветен на претприемништво Џуниор прослави 5 години од своето постоење! 5 години тимска работа, дружба и учење, успешно спроведени проекти, завршени активности, поддржани повеќе од 3000 млади луѓе.  Благодариме на сите партнери, ученици, наставници, сите актери во општеството, пријатели и соработници на големото семејство на Џуниор Ачивмент кои беа дел од прославата на […]

Камп на иновации 14-15 ноември 2022 год.

Џуниор Ачивмент Македонија на 14-15 ноември 2022, организираше Камп на иновации – натпревар во претприемнички вештини на кој ученици од 8 средни училишта имаa задача да креираат иновативен бизнис план и да одговорат на дадената задача. Кампот на иновации  претставува  дводневен настан во кој учениците работат во тимови за да најдат решение на поставениот бизнис […]

Меморандум за разбирање со Регионален Центар на Скопски плански регион

Џуниор Ачивмент Македонија и Бизнис центарот при Центар за развој на Скопски плански регион  отпочназаедничка соработка, која на 10.11.2022 год. беше официјализирана со потпишувањето на Меморандум за разбирање. Со потпишување на овој меморандум се отвараат можности за заеднички иницијативи и соработка која ќе се однесува на подобрување на претприемачката средина и учество во заеднички активности […]

Промоција на наставно помагало – Прирачник за спроведување на програмата за ученичка компанија, на албански јазик – 02 ноември 2022

Поради големиот интерес за програмата од наставниците од албански наставен јазик, ЏА Македонија организираше заедничка средба за промоција на наставно помагало Прирачник за спроведување на програмата за ученичка компанија, на албански јазик онлајн на 2 ноември 2022 год. Прирачникот е вовед во програмата за ученички компании и овозможува практично искуство на учениците со цел развивање на […]

Форум за девојки и жени во СТЕМ науките – 26 октомври 2022 год.

На 26 октомври се одржа вториот Форум за девојки и жени во СТЕМ науките, на кои присуствуваа  13 европски земји, меѓу кои и ЏА Македонија и наши учесници. Хибридниот настан имаше за цел поврзување на креаторите на политики, индустриски лидери и студенти, за унапредување на европската агенда за родова еднаквост во образованието и кариерите во […]

Регионален форум за градење партнерства за претприемничко учење – 26-28 октомври 2022 год.

Директорката на Џуниор Ачивмент Македонија, Љупка Панчевска беше дел од панел дискусијата „Важноста на претприемничкото образование“, на Регионалниот форум за градење партнерства за претприемничко учење. Форумот е организиран во рамки на проектот „Балкански млади: поврзување на едукацијата, способностите и партнерскиот потенцијал во регионални практики за вработување“, од 26 до 28 октомври во Скопје. За време […]

Меѓународен камп на иновации – Foodathon

Тимот Foodzilla од СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани е нашиот претставник на меѓународниот камп на иновации – Foodathon. Главниот фокус на натпреварот беше  градење на претприемнички вештини на младите преку интензивна програма, во која тие ќе имаат можност да развијат и да ја презентираат својата бизнис идеја. За време на Фудатонот, повеќе од 100 ученици […]

Конференција на наставници во Врњачка Бања – 9-11 октомври 2022 год.

9 наставници од семејството на Џуниор Ачивмент Македонија од 9-11 октомври имаа можност да ги подобрат своите знаења и вештини заедно со повеќе од 150 наставници од 110 средни училишта во Србија. Учесниците можеа да разменат искуства со колегите од Србија и да слушнат  различни предавања во текот на трите дена на конференцијата која се […]

Камп на иновации – 4-5 октомври 2023, Велес

Џуниор Ачивмент Македонија на 04-05 октомври 2023, организираше Камп на иновации – натпревар во претприемнички вештини со ученици од Прилеп, Кочани, Струмица, Гевгелија и Велес. Кампот на иновации е креативен настан во кој учениците учат како да работат во тим, како да ги претворат своите идеи во акција и како да изготват конечен концепт. На […]

Студија за локален контекст за праведна транзиција во земјата, со битолскиот регион како студија на случај – Генерација за промена

Во рамки на проектот „Панда лабс џуниор за праведна транзиција“, фокусиран на праведната транзиција, заштитата на животната средина и зеленото претприемништво во С. Македонија, Србија, Црна Гора и Бугарија, е изработена Студија за локален контекст за праведна транзиција во земјата, со битолскиот регион како студија на случај – Генерација за промена, како прва од овој […]

Обука за спроведување на програмата за ученичка компанија – 14-16 септември 2023, Дојран

Во периодот од 14 до 16 септември, во Дојран, се одржа Основна обука за спроведување Програмата за ученичка компанија на која присуствуваа 22 наставници од 14 средни училишта. Тродневната обука беше полна со информации и содржини кои придонесуваат за подобра подготовка на наставниците за разбирање на концептот на претприемничко образование и како истиот може да […]

Обука за наставници – 15-16 септември 2023, Дојран

Наставници вклучени во програмата за ученичка компанија на Џуниор Ачивмент Македонија, учествуваа на обуката за Раководење на проектен циклус од 15 до 16 септември, во Дојран. Преку вовед во основите на управување со проекти, наставниците се стекнаа со знаења и вештини за раководење со проекти, фазите на проектен циклус, финансиско планирање, спроведување на проектни активности, […]

Покана  за учество на јавен повик 2/ПОМ/2022/ЏА за ангажман на локални соработници за мапирање на младински организации/иницијативи, селекција и мобилизација на целната група

Џуниор Ачивмент Македонија и Рурална Коалиција ги покануваат сите заинтересирани физички лица да учествуваат во тендерска постапка за набавка на: услуга за вмрежување, мапирање на младински организации/иницијативи, мобилизација на целната група за спроведување на проектните активности. Избраните соработници ќе служат како директен канал на комуникација со целната група во руралните општини во еден од целните […]

Networking of youth!

Young people from the Bitola region exchanged their experiences and knowledge gained during the educational program and activities within the “Panda Labs Junior for just transition” project, with the network of young future entrepreneurs of Junior Achievement Macedonia. Through education, games, learning and fun activities, students got to know the process of just transition, climate […]

Вмрежување на младите!

Младите од битолскиот регион, ги разменија своите искуства и знаења стекнати со образовната програма и активностите на „Панда лабс џуниор за праведна транзиција“ со мрежата млади идни претприемачи на Џуниор Ачивмент Македонија. Преку едукација, игри, учење и забава учениците се запознаа со процесот на праведната транзиција , климатските промени и разговараа како тоа влијае на нив […]

Panda Labs Junior for Just Transition – Round Table

Young people care about their city and the environment and are aware of the importance and need of a just transition! How can they get involved in the process of decision making and policy building, what tools are available to them, where can they turn to for the realization of their green idea and how […]

Панда лабс џуниор за праведна транзиција – Округла маса

Младите се грижат за својот град и животната средина и се свесни за значењето и потребата од праведната транзиција! Како можат да се вклучат во процесот на носење одлуки и политики, кои алатки им стојат на располагање, каде може да се обратат за реализација на нивната зелена идеја и на кој начин можат директно да […]

Economic-social council simulation

The role of young people in decision-making! Through research, searching for solutions, building attitudes, representing interests, and decision making, young people from the coal region of Bitola participated in the simulation of the Economic-social council. Taking the role of representatives from the government, trade unions, youth, and the business sector, they presented their demands, recommendations […]

Симулација на економско-социјален совет

Улогата на младите во носење одлуки! Преку истражување, барање решенија, градење ставови, застапување интереси и носење одлуки, младите од регионот со јаглен Битола, учествуваа во симулацијата на економско-социјалниот совет. Добивајќи улога на претставници од влада, синдикати, млади и бизнис сектор ги изнесоа своите барања, препораки и аргументи за процесот и планот за праведната транзиција во […]

Настан „Од идеја до бизнис”, 20-24 август Охрид

Џуниор Ачивмент Македонија од 20 до 24 август 2022 година во Охрид ја одржа обуката насловена „Од идеја до успешен бизнис“ за надградба на претприемнички вештини на учениците кои беа дел од Националниот натпревар за ученички компании одржан во мај 2022.    На тридневната обука, учениците од наградените средни училишта во земјата и нивните ментори наставници, имаа можност повторно […]

Call for Program Coordinator

Junior Achievement Macedonia (JA Macedonia) is one of the member nations in the global net of JA Worldwide and a member of JA Europe. Junior Achievement Worldwide is the world’s largest organization dedicated to educating students about work readiness, entrepreneurship and financial literacy through experiential, hands-on programs.  10 million students are participating in Junior Achievement […]

Повик за избор на обучувач за спроведување на обука за наставници од средно образование

Џуниор Ачивмент Македонија во рамки на проектот “Поддршка за претприемничко образование во Европа и Евроазија”, финансиски поддржан од УСАИД и ФИТР, распишува отворен повик за избор на обучувач за спроведување на обука за наставници од средно образование на тема Раководење со проектен циклус (Project Management). Проектот има за цел да ги зајакне капацитетите на наставниците […]

„Beauty & health – Elladont“ – победникот на Националниот натпревар патува за Талин!

Победник на националниот натпревар на ученички компании за учебната 2021/2022 година организиран од Џуниор Ачивмент Македонија е  ”Beauty & health – Elladont“ од средното училиште ОСУ „Ацо Рускоски“ од Берово. Компанијата се занимава со производство и продажба на паста за заби Elladont, која е еколошка и изработена од природни и здрави состојки, од природни билки […]

On May the 20th  Junior Achievement Macedonia organized a webinar on the topic “Just Transition and Green Entrepreneurship”

With professor Makedonka Dimitrova, from the Center for Energy Efficiency of Macedonia, we discussed the process of just transition, its significance for the community and how green entrepreneurship can positively affect local development. Prof. Dimitrova is a longtime researcher in the field of environmental protection, circular economy and energy-saving, and she shared her knowledge and […]