Month: May 2023

Се одржа националниот натпревар на најдобри ученички компании! – 10-12 мај 2023

Од 10 до 12 мај во Струга се одржа шестиот по ред Национален натпревар за најдобри ученички компании. На натпреварот учество земаа 116 средношколци, вклучени во 25 ученички компании од Берово, Битола, Велес, Гевгелија, Гостивар, Кочани, Куманово, Македонски Брод, Охрид, Прилеп, Ресен, Скопје, Струмица и Тетово. Националниот натпревар е завршен настан на кој ученици од […]

Соработка со Агенција за поддршка на претприемништвото на РСМ за поддршка на нашата програма за претприемничко учење

Трета година по ред Агенцијата за поддршка на претприемништвото во РСМ ја поддржа ЏА Македонија во реализација на програмата за претприемничко образование и натпреварот за најдобри ученички компании во учебна 2022/2023 година, што е во согласност со нивната заложба за поддршка на претприемништвото, конкурентноста и иновативноста во нашата држава. За време на натпреварот кој се […]

„Студентско модно шоу – Кукли што зборуваат“ – успешна приказна за управување со проекти

По спроведувањето на Програмата за управување со проекти во рамките на активностите на Ученичката компанија, Снежана Бошковска, наставник од гимназијата Никола Карев од Скопје, беше мотивирана да организира и реализира проектна активност со своите ученици, следејќи ги чекорите опишани во модулот за управување со проекти. „Модулот за управување со проекти ме инспирираше да се обидам […]