Month: October 2022

Форум за девојки и жени во СТЕМ науките – 26 октомври 2022 год.

На 26 октомври се одржа вториот Форум за девојки и жени во СТЕМ науките, на кои присуствуваа  13 европски земји, меѓу кои и ЏА Македонија и наши учесници. Хибридниот настан имаше за цел поврзување на креаторите на политики, индустриски лидери и студенти, за унапредување на европската агенда за родова еднаквост во образованието и кариерите во […]

Регионален форум за градење партнерства за претприемничко учење – 26-28 октомври 2022 год.

Директорката на Џуниор Ачивмент Македонија, Љупка Панчевска беше дел од панел дискусијата „Важноста на претприемничкото образование“, на Регионалниот форум за градење партнерства за претприемничко учење. Форумот е организиран во рамки на проектот „Балкански млади: поврзување на едукацијата, способностите и партнерскиот потенцијал во регионални практики за вработување“, од 26 до 28 октомври во Скопје. За време […]

Меѓународен камп на иновации – Foodathon

Тимот Foodzilla од СОУ „Љупчо Сантов“ од Кочани е нашиот претставник на меѓународниот камп на иновации – Foodathon. Главниот фокус на натпреварот беше  градење на претприемнички вештини на младите преку интензивна програма, во која тие ќе имаат можност да развијат и да ја презентираат својата бизнис идеја. За време на Фудатонот, повеќе од 100 ученици […]

Конференција на наставници во Врњачка Бања – 9-11 октомври 2022 год.

9 наставници од семејството на Џуниор Ачивмент Македонија од 9-11 октомври имаа можност да ги подобрат своите знаења и вештини заедно со повеќе од 150 наставници од 110 средни училишта во Србија. Учесниците можеа да разменат искуства со колегите од Србија и да слушнат  различни предавања во текот на трите дена на конференцијата која се […]

Камп на иновации – 4-5 октомври 2023, Велес

Џуниор Ачивмент Македонија на 04-05 октомври 2023, организираше Камп на иновации – натпревар во претприемнички вештини со ученици од Прилеп, Кочани, Струмица, Гевгелија и Велес. Кампот на иновации е креативен настан во кој учениците учат како да работат во тим, како да ги претворат своите идеи во акција и како да изготват конечен концепт. На […]