Category: Events and News

ИЗБОР НА НАЈПРЕТПРИЕМНИЧКО УЧИЛИШТЕ ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА

Оваа учебна 2022/2023 година, повторно сакаме да ја препознаеме и наградиме работата на сите оние кои се вклучени во програмите на Џуниор Ачивмент Македонија и да избереме најпретприемничкото училиште. За таа цел распишуваме конкурс за избор.   Кој може да учествува на конкурсот?  На конкурсот може да учествуваат сите средни училишта, во кои се спроведува […]

ИЗБОР ЗА НАСТАВНИК НА ГОДИНАТА – Учебна 2022/2023 година

Наставник на годината е награда што ја доделува организацијата Џуниор Ачивмент Македонија на еден наставник-ментор на ученичка компанија, за неговите заложби во промоција на претприемничко образование, изразена страст во работата со своите ученици и јасен претприемнички став. Сите наставници кои се дел од програмата на Џуниор Ачивмент , можат да бидат номинирани за избор на […]

Обуки за млади од рурални среднини – Потпри се на младите

Околу седумдесет млади беа дел од четири еднодневни обуки за претприемништво, (само)вработување и развој на план за (социјален) бизнис, наменети за младите од руралните средини од Полошкиот, Пелагонискиот, Југозападниот и Североисточниот регион кои се оддржаа во месец декември 2022: . 21.12.2022 во Тетово, Полошкиот регион  23.12.2022 во Битола, Пелагонискиот регион  26.12.2022 во Охрид, Југозападниот регион  […]

Размена на искуства со Џуниор Ачивмент Албанија 12-15 декември 2022

Од 12 до 15 декември ја посетивме нашата ментор организација Џуниор Ачивмент Албанија. Разменивме искуства и знаења на теми поврзани со ученичките компании и добри практики, кои учениците и наставниците можат да ги применат во наставата. Тимот на ЏА Македонија и ЏА Албанија, низ повеќе работни средби дискутираше и за важни организациски и стратешки прашања. […]

Регионална конференција во Софија – Панда лабс џуниор за праведна транзиција

Џуниор Ачивмент Македонија, во придружба на ученици и наставници вклучени во Панда лабс џуниор за праведна транзиција и заедно со над 50 учесници од Србија, Црна Гора и Бугарија, учествуваа на Регионалната конференција во Софија. Вмрежување на младите, размена на знаења и искуства за климатските промени, праведната транзиција и зеленото претприемништво.

Обука за наставници 28-29 Ноември 2022 год.

Група наставници вклучени во програмите Џуниор Ачивмент Македонија беа дел од дополнителна обука за спроведување на програмата Ученичка компанија на 28-29 октомври 2022 год. Продолжуваме со активно градење капацитети за работа во ученичките компании и соработка со училиштата! Повеќе фотографии од обуката може да видите на следниот линк https://www.facebook.com/JuniorAchievementMacedonia/posts/pfbid035dPmjgU5bpu5jRzqStd8T9aJ7yodey293VUW11Lbm68LLJxbfNeARKFmRH7bp4wCl

Меморандум за соработка со општина Струмица – 28 ноември 2022 год.

Џуниор Ачивмент Македонија и општина Струмица отпочнаа заедничката соработка, која беше официјализирана со потпишувањето на Меморандум за соработка на 28.11.2022. Со овој меморандум се отвараат можности за заеднички иницијативи и соработки кои ќе влијаат за подобро и иновативно учење за младите во општина Струмица.

Меморандум за соработка со Факултет за земјоделски науки и храна – 23 ноември 2022 год.

Џуниор Ачивмент Македонија и Факултетот за земјоделски науки и храна потпишаа Меморандум за соработка на 23.11.2022. Започнуваме нови соработки со која ќе им овозможиме на учениците стекнување на нови вештини и способности, повеќе можности за нивно надградување и остварување на заеднички интереси и проекти.

International Pitch Battle – 11 ноември 2022 год.

Уште еден голем успех во семејството на Џуниор Ачивмент Македонија! Нашите InnoPazio (ученичка компанија од гиманзија Раде Јовчевски Корчагин) и нивната наставничка  Татјана Голчева, се најдоа помеѓу првите  пет финалисти на виртуелниот натпревар International Pitch Battle, организиран од Џуниор Ачивмент Литванија.

Покана за учество на јавен повик 3/ПОМ/2022/ЏА за изработка на прилагодена програма за еднодневна обука наменета за младите од руралните средини во областа на претприемништво, (само)вработување, развој на план за (социјален) бизнис и нејзино спроведување 

Џуниор Ачивмент Македонија ги поканува сите заинтересирани физички лица да учествуваат во отворениот повик за изработка на прилагодена програма за еднодневна обука наменета за младите од руралните средини во областа на претприемништво, (само)вработување, развој на план за (социјален) бизнис и нејзино спроведување. Предложената обука е согласно заклучоците од спроведеното теренско истражување направено во рамки на […]